תאונת דרכים מוגדרת בסעיף 1 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. כאשר מקרה התאונה עונה על מלוא מרכיבי ההגדרה, התיק ינוהל בהתאם לחוק זה.
על מנת לקבל את סכום הפיצוי המקסימאלי, שמגיע בשל הפגיעות שנגרמו כתוצאה מהתאונה, חשוב להקפיד על מספר כללי התנהגות, כבר מהשלב ההתחלתי ביותר, מיד לאחר התאונה, ובמיוחד חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתאונות דרכים, כאשר עורכת דין שירה פינקלשטיין, עומדת לרשותכם בכל שאלה.
פרטים מלאים של כל המעורבים
חשוב לקבל את פרטיהם של כל המעורבים בתאונה: פרטים מלאים של כלי הרכב המעורבים, מספרי פוליסות הביטוח ותעודות הזהות של הנהגים.
פרטים נוספים שיסייעו מאד לקבל פיצוי לאחר תאונת דרכים הם שמות, מספרי זהות ופרטי התקשרות של עדים לתאונה ושל פצועים נוספים, אם ישנם. במצב כזה, המצלמה שיש כמעט לכולנו בטלפון הסלולארי יכולה לסייע מאד וכדאי לצלם באמצעותה את זירת התאונה, את הפגיעות בכלי הרכב ואת הפציעות שנגרמו לנו ולמעורבים נוספים. אפשר להשתמש בה גם כדי לתעד בצורה מדויקת את המסמכים השונים שמוצגים לנו: פוליסות ביטוח, רישיונות רכב, תעודות זהות ועוד. בהעדר יכולת לצלם, חשוב לרשום את הפרטים בעצמנו, בצורה המדויקת ביותר האפשרית.
טיפול רפואי
טיפול רפואי ראשוני: נפגע בתאונת דרכים זכאי לקבל טיפול רפואי על ידי מד"א בזירת האירוע וכן לפינוי באמבולנס לבית חולים. עלות הטיפול והפינוי תמומן על ידי חברת הביטוח של הרכב.
טיפול רפואי בבית חולים: כדאי תמיד לגשת לבית חולים ולהיבדק. כל התיעוד הרפואי שנרשם בבית החולים והמסמכים האחרים שיימסרו לנו שם (כגון צילומים, טפסי פענוח של בדיקות, הפניות, המלצות על ימי מחלה ועוד) יסייעו בהמשך להוכיח את טענותינו ולקבל את הפיצוי המקסימאלי, בגין תאונת הדרכים.
כאשר משוחחים עם הרופא שבודק אותנו, חשוב להסביר לו בצורה מדויקת מה קרה, להראות את כל הפציעות ולציין בפניו את כל התלונות (למשל, כאב בצוואר, בחילה, כאב ראש, תחושות שונות כגון נימולים בגפיים ועוד). הרופא ירשום הכל בגיליון הרפואי, שהעתק שלו יש לשמור אצלנו, יחד עם יתר התיעוד הרפואי.
הגשת תלונה במשטרה
במועד הראשון שמתאפשר, לאחר תאונת הדרכים, יש לגשת לתחנת המשטרה, להגיש תלונה ולקבל אישור על כך. האישור יכיל את פרטי כלי הרכב המעורבים בתאונה, מספריהם ופרטי פוליסות הביטוח שלהם.
המשך הטיפול הרפואי ותיעודו
נפגע בתאונת דרכים זכאי לקבל טיפול רפואי בחינם מקופת החולים שלו, בהתאם לסל הבריאות. את כל ההוצאות שמעבר למה שמכוסה על ידי סל הבריאות תממן חברת הביטוח. לכן, כדאי לשמור אצלנו עותק של כל מסמך ומסמך שניתן לנו על ידי המטפלים השונים (כגון הפניות למומחים ולבדיקות, ימי מחלה, מרשמים, סיכומי ביקור, קבלות על רכישת תרופות ואביזרים רפואיים ועוד), לצורך הוכחת מידת הנזק ועלות הטיפול.
חשוב להדגיש שהפניה לקבלת טיפול רפואי כתוצאה מכל הנזקים והפציעות שנגרמו בשל התאונה היא הכרחית.
מעבר לטיפול בפגיעות הגופניות, חשוב לדאוג גם לפן הנפשי. תאונת דרכים היא אירוע טראומטי והשלכותיה העתידיות על הנפש עשויות להיות משמעותיות אף יותר מהפגיעות בגוף וברכוש.
תיעוד נוסף
בנוסף לתיעוד הטיפול הרפואי, יש לשמור אצלנו מסמכים נוספים, שיעידו על השינוי שחל במצבנו, בעקבות תאונת הדרכים:
תלושי שכר/דו"חות למס הכנסה ומע"מ: יש לשמור את כולם, החל מהתקופה שלפני התאונה. באמצעותם יהיה ניתן להוכיח פגיעה במצב הכלכלי, כתוצאה מהתאונה.
הוצאות אחרות: מעבר להוצאות הרפואיות, נפגע בתאונת דרכים עשוי להזדקק לעזרה נוספת בבית, למשל עוזרת בית, משלוחים מהסופרמרקט, התאמת הבית באמצעות אביזרים שונים ועוד. כמו כן, עלולות להיגרם לו הוצאות מוגברות על תחבורה, כגון דלק וחנייה, למשל כדי להגיע לטיפולים הרפואיים השונים, או בגין שימוש במוניות, כאשר הוא אינו מסוגל לנהוג. יש לתעד את כל ההוצאות הללו ולשמור את כל הקבלות בגינן, על מנת לקבל עליהן החזר מחברת הביטוח. יצוין כי גם אם החזקנו עוזרת בית לפני התאונה, ניתן עדיין לקבל החזר מסוים בגין שכרה, אם נוכל להוכיח שתדירות ביקוריה עלתה בתקופה שלאחר התאונה ולכן, גם במקרה כזה חשוב לשמור את כל התיעוד בגין העסקתה.
זהירות - חוקרים של חברת הביטוח
מדובר בעובדים של חברות הביטוח, שכל תפקידם הוא לנסות ולמזער את סכום הפיצוי שישולם לנו, כתוצאה מהנזקים שנגרמו לנו בתאונה. לכן, הם ינסו בכל דרך להוכיח שלא נפגענו בפועל, או שהפציעות שנגרמו לנו אינן חמורות כפי שאנו טוענים. הכלל הוא שיש להימנע מכל מגע איתם: לא להכניס אותם הביתה, לא לשוחח איתם, אפילו לא לתת להם כוס מים.
סוגי תאונות דרכים
גם תאונת אוטובוס או תאונת רכבת מוגדרות כ"תאונת דרכים" ולכן חשוב מאוד לשמור על כרטיס הנסיעה ולקחת את מספר הרישוי של האוטובוס. כן, תאונת טרקטורון או ריינג'ר, הינה "תאונת דרכים".
בנוסף, הולך רגל שנפגע מפגיעה של כלי רכב מוכר אף הוא כנפגע "תאונת דרכים".
פעמים הנהג הפוגע לא נשאר במקום התאונה, ותאונה זו מוגדרת כ"תאונת פגע וברח". חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים נותן מענה לעניין זה ומכוחו הוקמה קרן לנפגעי תאונות דרכים ששמה "קרנית".
שכר טרחת עורך-הדין בתביעות שעניינן תאונות דרכים
שכר טרחת עו"ד בתביעה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים:
כללי לשכת עורכי הדין (תעריף מקסימלי לשכר טרחה בטיפול בתביעות לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים), התשל"ז-1977, קובעים את תעריף שכר הטרחה, כדלקמן:
א. שכר טרחת עו"ד בעד טיפול בתביעה אשר הוגשה לבית המשפט והסתיימה בפסק דין - 13% מהסכום שנפסק לטובת הלקוח.
ב. שכר טרחת עו"ד בעד טיפול בתביעה אשר הוגשה לבית המשפט והסתיימה בפשרה - 11% מהסכום שהוסכם במסגרת הסכם הפשרה.
ג. שכר טרחת עו"ד בעד תיק שהסתיים בפשרה בטרם הוגשה תביעה לבית המשפט - 8% מהסכום שהוסכם במסגרת הסכם הפשרה.
יחד עם זאת קיימת אפשרות נוספת לגביית שכר טרחה אשר אינו תלוי בתוצאות ההליך. יצויין, כי עורכי הדין רשאים לבקש שכר טרחה אשר אינו תלוי בתוצאות ההליך ובמקרה זה לא יהיו הם כפופים לתעריפים המחייבים שפורטו לעיל.
והכי חשוב - ייעוץ של עורך דין טוב
עורך הדין יסייע לנפגע באיסוף ושמירת התיעוד הרלוונטי, בפנייה לרשויות השונות (חברת הביטוח, המוסד לביטוח לאומי, מגן דוד אדום ועוד), בניהול משא ומתן אודות גובה הפיצוי ובהגשת תביעה לבית המשפט, במידת הצורך. התנהלות נכונה מצד הנפגע, לרבות פנייה למשרדנו- שירה פינקלשטיין- משרד עורכי דין, תסייע לנפגע לממש את זכותו לפיצוי באופן המקסימאלי.